Hobbikertészkedés a hosszantartó éltért?

A svéd kutatók (kivételesen nem az angolok :)) úgy gondolták, hogy megvizsgálják a kertészkedők egészségét. Közel 4 000, 60 évnél idősebb férfit és nőt vizsgáltak meg, hogy a kertészkedés milyen hatással van a szervezetükre, az egészségükre. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik kertészkednek tovább élnek és kisebb valószínűséggel kapnak szívrohamot. A statisztikák szerint Európában az életszínvonaltól is függően, de az átlag életkor 60-70 év, míg a kertészkedés szerelmesei a 90 feletti éveket is megérik…

kertépítés, kertépítés budapest, öntözés, öntözés budapest, kertöntözés, kertöntözés budapest

Nyilvánvaló, hogy nem a virágok és a gyümölcsfák által kibocsájtott levegő hosszabbította meg életüket. Az ok a rendszeres és aktív mozgás. Ha jobban belegondolunk teljesen logikus és a saját környezetünkben és találhatunk rá példát. Azok az ismerősök, akik rendszeresen mozognak (pl. sportolnak, vagy akár kertészkednek) kevesebbszer betegednek meg és jobb az állóképességük is. Tehát az aktív mozgás a kulcsa mindennek. És miért? Azoknak, akik sokat ülnek és keveset mozognak, az anyagcseréjük jelentősen lelassul, csökken a kondíciójuk és egy egyszerűbb megfázásból is nehezebben lábalnak ki. A sok ülőmunka a vázizomzat hormontermelésének a felborulásával is járhat, ami számos mellékhatást gyakorolhat a szervezetre.

Lényegében nem olyan forradalmian új a kutatás eredménye. Viszont az kiderült, hogy a szívroham esélye azoknál, akik kertészkednek 30%-kal kevesebb. Tehát érdemes legalább hobbiként fenntartani. Ha Ön olyan házban lakik, ahol kertészkedhet, akkor mindenképp érdemes kihasználnia a lehetőséget. Virágokat ültetni, amik sokkal szebb képet és jobb hangulatot adhatnak. Különböző tárgyakkal díszíteni, hisz a virágokkal ötvözve a látogató elé táruló kép még szebb lehet. A hátsó kertben nem árt egy kis konyhakertet kialakítani. Répát, burgonyát, káposztát és hasonlókat elültetni nagyon is érdemes, mert a rendszeres kertápolás, öntözés mellett a megtermelt zöldségekből készülő ételek is finomabbak.