Havazás előtti kertgondozás

Télen is nagyon fontos a kertgondozás, főleg még az első hő leesése előtt, hiszen ha az megtörténik, és nem végeztükel a kellő munkálatokat, akkor komoly károk is keletkezhetnek kertjeinkben. A hó tönkreteheti a gyepszőnyegeket, valamint az elültetett fákat is. Ezért tujáinkat még a havazás előtt jól össze kell kötözni, hogy ha ráhullik a hó, akkor ne nyíljanak szét az ágak. Kötözésnél viszont arra nagyon oda kell figyelni, hogy ne kössük túl szorosan az ágakat, mert befülledhet könnyen a tuja, ha enyhébb az időjárás.

teli-kert

Arra is érdemes odafigyelni, hogy egy nagyobb havazáskor a hó súlyától ne törjenek le az örökzöld növények szárai, ha pedig elmúlik a hóesés, akkor rázza le a havat az ágakról, ha pedig sűrűn esik a hó, akkor akár közben is le lehet néha rázni róla. A madarakról sem szabad megfeledkezni télen sem, vagyis szereljünk fel madáretetőket, hiszen a madarak azok akik megszabadítanak minket a kártevőktől egész évben, tehát megérdemlik a törődést. A boltokban már nagyon széles választékban lehet madáretetőt kapni, de akár otthon is készíthetünk egyet, ezzel legalább magunkat is szórakoztatjuk és lefoglaljuk a hideg időben.

Az a legfontosabb szempont ha a madáretetőkre kerül a sor, hogy mindenféleképpen védve legyen az élelem az esőtől és a hótól, hiszen ha az etető átnedvesedik, akkor a madarak el is pusztulhatnak. A madáretetőt mindig úgy helyezze el a kertben, hogy a macskák ne férhessenek hozzá, hiszen azok előszeretettel vadásznak madarakra. Ami az élelmet illeti, mindenhol lehet már kapni napraforgót tartalmazó gyűrű alakú, préselhető eleséget, amely kiszórható. Ez a felfüggeszthető élelem a verebeknek megnehezíti a dolgát, viszont a kiszórt eleségre ők csapnak le a leghamarabb. Fagyos időben viszont sosem szabad például burgonyát vagy kenyeret szórni a madaraknak, hiszen így elpusztulhatnak, valamint  a sózott szalonnabőr sem a legjobb választás, ha madár élelemről van szó.

teli-kert-budapest

Arra is nagyon oda kell figyelni, hogy ha elkezdtük etetni a madarakat, akkor soha ne legyen üres az etető, mindig legyen valamilyen élelem számukra. Végül pedig a téli, fagyos időben meg kell öntözni az örökzöld növényeket, hiszen ezek a tél folyamán is ugyanúgy párologtatnak. Ha ezek az örökzöld növények télen kipusztulnak, akkor ez garantáltan nem a fagynak tudható be, hanem annak, hogy nem voltak kellően öntözve és kiszáradtak a párologtatás hiánya miatt.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.