Hasznos tanácsok kerttervezéshez I. rész

Egy új kert megalkotása rendkívül izgalmas feladat lehet, hiszen remek alkalom arra, hogy megvalósíthassuk az ötleteinket, elképzeléseinket. Persze ezekről az elképzelésekről mindenképpen egyeztessünk a kerttervezést és kertépítést végző szakemberekkel is.

232

Az új kert létrehozása során több tényezőt is figyelembe kell vennünk. Fel kell mérnünk az igényeinket, a kertünk adottságait és természetesen az anyagi lehetőségeinket is. Nem árt azt is számba venni, hogy mennyi időnk lesz majd a kertünk későbbi gondozására és ennek megfelelően megtervezni az új kertet.

A felmérés során figyeljünk arra is, hogy nemcsak a kert mérete számít, hanem a lejtőssége, árnyékoltsága, mérete, talajtípusa és a talajvíz is, hiszen ezekhez a tényezőkhöz alkalmazkodnunk kell, ezek korlátozhatnak minket az elképzeléseink megvalósításában.

234

A kertre szánt összeg egyértelműen meghatározza a kerttervezés összetettségét. A kertünk jellemzőit figyelembe kell vennünk a szilárd burkolatok, a dísztó, de a különböző igényű növények helyének kiválasztásának tervezésekor is.

A tervezéskor figyeljünk arra, hogy az egész kertet egységes egészként kezeljük, még abban az esetben is, ha az elkészült tervet nem tudjuk egyszerre megvalósítani. Így mindegy lesz, hogy az első lépés a pergola vagy a kerti tó, biztosak lehetünk abban, hogy a végén a kertünk úgy fog kinézni, ahogy elképzeltük. Ha nem így járunk el, belefuthatunk abba a hibába, hogy a kertünk sok szép, de egymáshoz nem kapcsolódó részből áll össze.

Ha egy üres telket akarunk kertté varázsolni, akkor könnyebb dolgunk van, hiszen nem kell alkalmazkodnunk a régi kert által jelentett kötöttségekhez és korlátokhoz. Persze azért a régi kertnek is vannak előnyei, például a már meglévő élő elemek érettséget sugallnak.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.