Hasznos tanácsok a metszéshez

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hasznos tanácsokat, amelyeket nem árt tudni a metszés megkezdése előtt.

Fontos tudni, hogy alapvetően kétféle metszést szoktunk megkülönböztetni. Az egyik a nyugalmi állapot (télen és kora tavasszal) alatt végzett fás metszés, amelyet még a virágzás előtt kell elvégezni, míg a másikat zöldmetszésnek nevezünk, amit ahogy azt a neve is mutatja, akkor végzünk (nyáron), amikor a fa koronája már zöld.

metszes

Mindkét metszésnek az a célja, hogy a legoptimálisabb lombkoronát érjük el és így alakuljon ki a megfelelő harmónia a fa gyökere és a többi része között.

Azért szükséges ez a harmónia, mivel célszerű egyensúlyban tartani a fa gyökerét és a fiatal hajtásokat. Ha az egyik túlsúlyba kerül, akkor azt a részt visszafogja a fa és másikat növeszti jobban. Ezt tapasztalhatjuk például az átültetések során is, amikor a gyökérveszteség következtében kevesebb új hajtás jelenik meg, helyettük pedig inkább a gyökérzetet próbálja meg visszaállítani a fa.

A metszés során el kell távolítanunk a beteg és az elszáradt ágakat is, lehetőleg úgy hogy az egészséges résznél vágjuk le a fát, így akadályozva meg a betegség továbbterjedését. Amennyiben egy vastagabb ágról van szó, akkor célszerű valamilyen fasebkezelővel is lezárni a vágás helyét, különben újabb betegségek juthatnak a növénybe, amelyek még inkább ártalmasak lehetnek a legyengült fának.

metszes1

Vágjuk le azokat a hajtásokat is, amelyek a fa belseje felé igyekeznek nőni, vagy amelyek egymást keresztezik. Utóbbi esetben természetesen elég csak az egyik hajtást levágni. Ne feledkezzünk meg a vízhajtások (a meredeken az ég felé növő hajtások) levágásáról sem. Igyekezzünk azokat a hajtásokat meghagyni, amelyek nem lefelé hajolnak, mivel a lefelé hajlókat a termés még inkább lefelé fogja húzni, amely ennek következtében könnyen le is törhet.

A nyári zöldmetszés során szellősé tehetjük a lombkoronát, illetve ilyenkor célszerű a termést is ritkítani, ha annak a mennyisége már az ágakat veszélyezteti, ráadásul így a megmaradt termés is nagyobb lesz.

A vesszőket lehetőség szerint mindig a rügy felett vágjuk vissza, mert a rügyekből termés vagy friss hajtás lesz. A metszéshez használt eszközöket fertőtlenítsük, mert ellenkező esetben átvihetjük a betegségeket az egyik fáról a másikra.

metszes2

A kora tavaszi metszést összeköthetjük egy lemosó permetezéssel is, amelyet akár a virágzás után is lehet használni.

Vigyázzunk arra, hogy csak a megfelelő mértékig metsszük vissza a fákat, mert ha túlzásba visszük, akkor csökken a levélfelület és kevesebb tápanyaghoz és napfényhez jut a növény.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.