Hasznos-e a vakond a kertben?

A legtöbb kerttulajdonos már találkozott vakonddal a kertjében. Többnyire mindenki ismeri a bosszúságot, ami azzal jár, amit a vakondok hagynak maguk után, éppen ezért roppant nehéz eldönteni, hogy vajon valóban hasznos lehet-e a vakond a kertben vagy sem.

kertépítés, kertépítés budapest, kerttervezés, kerttervezés budapest, kertöntözés, kertöntözés budapest, vakond

Az emberek általában úgy tekintenek a vakondokra, mint kellemetlen, hívatlan vendégekre. Ez különösen igaz azokra a kerttulajdonosokra, akik a nyár legnagyobb részét azzal töltötték, hogy gondozták (kertöntözés, fűnyírás, gereblyézés) a gyepet, hogy az szemet gyönyörködtetően szép legyen. Őket érthető módon rendkívül bosszantja, hogy a rengeteg befektetett munkát a vakondok egy jókora földkupaccal hálálják meg. További probléma, hogy ahol egyszer feltúrt a vakond, ott már csak nagyon nehezen fog újra kinőni a fű. Hasonló pusztítást képes végezni a zöldséges ágyásban is.

A vakondok főként rovarokkal és lótücsökkel táplálkoznak és mivel így ezeket elég szorgosan pusztítja, ezért hasznosnak minősül. Sajnos viszont a rendkívül hasznos földigilisztákat is pusztítják, amivel további kárt okoznak. A jelenlegi természetvédelmi szabályozás alapján a vakondok a szántóföldeken, réteken és a legelőkön védettnek számítanak, így ezeken a helyeken tilos a pusztításuk, viszont a házi kertekben és a parkokban nem minősülnek védett állatnak.

kertépítés, kertépítés budapest, kerttervezés, kerttervezés budapest, kertöntözés, kertöntözés budapest, vakond

Éppen ezért, mindenkinek joga van eldönteni, hogy meddig hajlandó eltűrni a kertjében a vakondok ténykedését, viszont nem árt tudni, hogy ha az irtás mellett döntünk, akkor nem lesz egyszerű dolgunk. Több módszer is van, lássunk néhányat ezekből: járatokba dugott gázolajos rongy vagy petróleummal átitatott vattacsomó, naftalingolyó. Továbbá léteznek füstpatronok is, amelyet a friss vakond járatba kell helyezni és a földet jól betaposni, hogy a füst ne a szabad légtér felé jöjjön, hanem a vakond járatába. Ehhez célszerű egyszerre több füstpatront is felhasználni, mivel akár több vakond is lehet a kertben és igen kiterjedt is a lehet a járatrendszer.

Ha esetleg nem szeretnénk ennyire drasztikus megoldást választani, de nem szeretnénk vakondokat a kertünkben, jó alternatíva lehet a vakondháló is. Erre a megoldásra természetesen még a gyepszőnyeg kialakításakor kell gondolni. Másik alternatívaként telepíthetünk olyan növényeket a kertbe (pl. hasindító kutyatej), amelyeket nem szeretnek a vakondok. A hasindító kutyatej gyökere a petróleumhoz hasonló szagot áraszt. Sajnos azonban mérgező növény, így babás kertbe kifejezetten nem ajánlott.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.