Hasznos állatok a kertben

Az utolsó cikkünkben arra tértünk ki röviden, hogy milyen bosszantó lakói lehetnek a kertünknek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bosszantó lakók mellett számos olyan állat is megtelepedhet a kertünkben, amelyek roppant hasznosak lehetnek a számunkra. Ezen a héten ezt a témát szeretnénk egy kicsit körüljárni.

Az egyik ilyen hasznos állat például a sün. A sünt általában szeretik az emberek (a kutyák talán nem annyira). Amellett, hogy egy kedves kis lény a süni, még hasznos is a kertben, hiszen a sünök fő táplálékai a különböző kártevők és rágcsálók, sőt a már sokat emlegetett meztelen csigákat is előszeretettel fogyasztja. Emellett rendszeresen megeszik a lehullott gyümölcsöket is, így ha szeretnénk a kertünkbe sünöket csalogatni, akkor jó módszer lehet, ha ültetünk néhány gyümölcsfát is.

sün, sünök, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Nappal viszonylag ritkán találkozhatunk velük, mivel éjszakai élőlények, éppen ezért kicsit zavaró lehet, amikor a család kedvence ugatva jelzi számunkra az éjszaka közepén, hogy talált egy sünit.

A sünök általában a nyugalmat szeretik, éppen ezért ha találtunk is egyet, ne piszkáljuk, mivel ennek hatására lehet, hogy el fog menni a kertünkből. Ha szeretnénk őket hosszútávon is megtartani, akkor akár készíthetünk is a számukra egy egyszerű fa ládából egy házat, illetve ha akarunk, akár a különböző állatkereskedésekben még odút is tudunk venni nekik.

sün, sünök, kertépítés, kertépítés Budapest

Nem árt tudni azt se, hogy a sünök is téli álmot szoktak aludni, ez egészen októbertől áprilisig tart náluk.

Egy másik hasznos lakója a kertnek a béka. Sokan nem szeretik, mivel undorodnak tőle, pedig ezek is hasznos állatok. Magyarországon főként a vízpartok közelében találkozhatunk velük, így a kertünkben is többnyire csak akkor fordulnak elő, ha ilyen területen található.

A békák a fejlődésüket tekintve a vízből indulnak. Életük első szakaszában ebihalak. Ilyenkor még kopoltyúval lélegeznek, ahogy a halak is. Ezt követően elvesztik a farkukat, kinőnek a lábaik és kialakul a tüdejük, amivel már képesek lesznek a levegőn is lélegezni. Fontos tudni azonban, hogy már ebihal korukban is pusztítják a szúnyogokat, így gyakorlatilag minden életszakaszukban hasznosak a számunkra.

béka, békák, varangy, kerttervezés, kerttervezés Budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.