Ha napsütés, akkor paradicsomtermesztés

Bizonyára Ön is feltette már magának a kérdést, hogy vajon mely fajta paradicsomokat is ültethetné konténerekbe. A válasz erre a kérdésre minden bizonnyal mindenki számára izgalmas lesz, ugyanis bármelyik paradicsom felnevelhető tárolóedényekben is. Persze ez nem jelenti azt, hogy bármelyik paradicsom elfér bármekkora edényben, és elhelyezhető bárhol. A sikerhez mindenképpen szükségünk lesz némi kertészkedési alapismeretekre is, főképp a beltéri kertészkedés jelentette különbségek megértésére.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A konténer

Cserép gyanánt bármi jöhet. Komolyan szinte bármi megfelel a paradicsomtermesztéshez, aminek van az alján csöpögő nyílás. Ugyanis ha a növény magától szívhatja fel a vizet, az lecsökkenti az öntözés gyakoriságát. Azonban tartsuk észben azt is, hogy a porózusabb cserepek esetében sűrűbben kell öntözni. Az edény mérete pedig a választott paradicsom fajától fog függni.

A paradicsom fajtája

A magasra növő paradicsomfajtáknak legalább 10 gallonos konténerre van szükségük a megfelelő növekedéshez. A kisebb és törpenövésű paradicsomok számára elegendő lehet az ötgallonos méret is. Továbbá minél nagyobb méretű a termény, annál több napfény szükségeltetik a számára. Ebből a szempontból a koktélparadicsom a legigénytelenebb, és akár napi 2-3 óra napsütés is elegendő neki ahhoz, hogy termést hozzon. Azonban vannak fajták, amelyek csalódást fognak okozni, hacsak nem éri őket napi 6-8 óra napsugárzás.

Az ültetési keverék

A legjobb, ha olyan talajt választunk a paradicsomunknak, amely jó vízáteresztő képességekkel rendelkezik, azonban megtartja a nedvességet. Ezt pedig megéri komposzttal keverni. De mindenképpen kerüljük a kerti földet vagy az olyan termékeket, amelyeken kifejezetten az van feltüntetve, hogy föld. Ezek ugyanis betegségeket rejthetnek, és nem is eresztik át a vizet túl jól.

Víz és tápanyag

Mindenképpen próbáljuk stresszmentesen tartani a növényeinket. Ez elérhető azáltal, hogy nem hagyjuk őket kint sorvadni a nap legforróbb időszakában. Továbbá fontoljuk meg az csepegtetős öntözőrendszer kiépítését is. Ültetéskor javítsuk a talajon némi lassan felszívódó, granulátumos trágyával. A virágzás után pedig folytassuk a táplálást folyékony tápanyagforrásokkal.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Támogatás a növények számára

Azt nyilván minden paradicsomkedvelő tudja, hogy eme növény számára némi támogatás is kell. Az alacsonyabb rácsok behelyezhetők a konténerekbe. Ezzel senkinek sem lesz problémája. Azonban a magasabbra növő példányok könnyen lebukhatnak, ezért mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy mivel fogjuk egyenesben tartani a paradicsomokat, amikor azok érni kezdenek.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.