Gyümölcsöskert kialakítása – Gyümölcsfa ültetési tanácsok

Mi sem esik jobban, mint a kertben sétálni és az általunk nevelt fákról leszakasztani egy-egy gyümölcsöt. Hiszen nincs ízletesebb a saját gyümölcsnél, nemde? A kertet széppé és színessé varázsolja, árnyéka menedéket biztosít a kánikulában. Egyszerű és különleges légkört teremt a kertben. Egy gyümölcsfajon belül azonban érdemes több fajtát is ültetni, hogy több ideig élvezhessük az ízét.

kertépítés, kertépítés budapest, kertöntözés, kertöntözés budapest, öntözőrendszer

A gyümölcsfaültetés nem nehéz dolog. Első lépésként el kell dönteni, hogy milyen formában szeretne gyümölcsfát vásárolni. Szabadgyökerűt, ami március-április, október-november között ültethető, vagy konténerest, ami kora tavasztól késő őszig ültethető el. A sikeres ültetés egyik kulcsa a jó minőségű gyümölcsfa, ennél fogva érdemes biztonságos helyről beszerezni, például kertészeti áruházakból. Ha már beszereztük a facsemetéket, jöhet az ültető gödör kiásása. Megfelelő ültető gödröt kell ásni (80cmx80cmx80cm), hogy a gyökérnek legyen hová terjeszkedni. Aszályos időben nem árt bőséges vízzel feltölteni, hogy a fa korai időszakában megfelelő nedvességben tudják a gyökerek felszívni a tápanyagot. A gödör aljába szerves trágyát vagy komposztot kell elhelyezni, ez biztosítja a tápanyagot a fának. A gyökér alá közvetlenül talajfertőtlenítőt kell szórni, hogy a kártevők ne támadhassák meg.

Azt még fontos megjegyezni, hogy a vastagabb gyökereket 3-4 cm-rel vissza kell metszeni, és le kell vágni a sérült és törött részeket is. A föld visszalapátolásánál vigyázni kell, hogy a fa a megfelelő magasságban legyen, mert ha túl mélyen van, akkor könnyebben elpusztulhat. Ezután a talaj betaposása következik, ami a légmentesség elérését szolgálja. Érdemes bőségesen megöntözni akár reggel és este is, hogy a fejlődés meginduljon. Késő őszi ültetés esetén 30-40 cm magasságban földkupacot kell csinálni, hogy védve legyen a fagyoktól, ezt pedig tavasszal el kell távolítani.

A munka ezzel még nem ért véget, hiszen a fát folyamatosan gondozni kell. Úgy 4-5 éves korig folyamatosan kell metszeni, hogy az ágak ne nőjenek össze-vissza, mert az terményvesztéshez vezethet. A száraz, letört, egymást keresztező és a beteg ágakat is le kell vágni. Permetezni is érdemes fát, de vigyázni kell, mert a vegyszer könnyen káros lehet az emberre is.