Februárban ismét kezdetét veszi a kerti előkészület időszaka!

Most, hogy túl vagyunk a vidéken pálfordulásnak nevezett időszakon, amely január 25-ére esik, lassan kezdetét is veszi a kerti szezon. Elsőre talán úgy tűnhet, hogy még túl korai a növényeinkkel foglalkozni, hiszen be sem köszöntött a tavasz, azonban, ha jó munkát akarunk végezni, akkor bizony nem árt már februárban körülnézni a kertünkben.

A gyümölcsfák például hosszú időt töltenek el nyugalmi állapotban, azonban, január vége, február eleje környékén véget ér ez az időszak. Ezeket a fákat természetesen nagymértékben befolyásolja az időjárás alakulása, bár a hideget kifejezetten jól tűrik, gondok csupán akkor léphetnek fel, ha a hőmérséklet többször is -15 fok alá süllyed, ilyenkor ugyanis nagymértékben sérülhetnek a termőrügyek. Azonban a szokatlanul meleg téli idő sem tesz jót nekik, ha ezt követően ismét fagyra kell számítani, az őszibarack és a mandulafa rügyei olyannyira károsodhatnak, hogy a virágzás kezdetét sem veszi, így a fa értelemszerűen gyümölcsöt sem fog teremni. Ha tehát vannak gyümölcsfáink, akkor nem érdemes túlságosan szidnunk a telet, sőt, inkább abban reménykedjünk, hogy tavaszig nem lesz nagy felmelegedés.

Az év ezen időszakában egyébként már érdemes hozzáfogni bizonyos zöldségek és gyümölcsök palántázáshoz is. Ebbe a kategóriába tartoznak például a káposztafélék, a paradicsom, a paprika, a cukkini, az uborka, a karalábé, valamint a dinnye is. A február szintén ideális a kártevők és betegségek megelőzése szempontjából. Ilyenkor jó, ha lekenjük a kerítéseket, illetve a kúszónövények támaszait favédő szerrel, a kihajtást követően ugyanis már sokkal körülményesebb mindezt megtenni. Elengedhetetlen továbbá a fertőzött ágrészek lemetszése, amelyet egy kupacba gyűjthetünk, hogy utána elégessük őket. Mint tudjuk, a virágos cserjék ilyenkor már ritkításra szorulnak, azonban nem kell feltétlenül pazarolnunk: a szebb ágakat ugyanis kivirágoztathatjuk az otthonunkban is!

Fontos, hogy alaposan szemügyre vegyük azokat az évelőket, amelyeket még az ősz folyamán telepítettünk, és, ha azt észleljük, hogy valamelyik növényünk felfagyott, akkor mindenképpen nyomjuk vissza a földbe, ellenkező esetben ugyanis könnyedén kiszáradhatnak. Abban az esetben, ha a talaj már nincs megfagyva, neki is állhatunk a fás szárú növények, valamint a rózsák ültetéséhez. Figyeljünk továbbá oda arra is, hogy milyen a páratartalom a tárolónkban, a túlságosan magas páratartalom ugyanis több virágnak is árthat, káros hatással lehet például a kardvirág, a begónia és a dália gumóira!

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.