Fák, amelyek nem valók a kertünkbe

Nagyon sokan szeretnének fákat nevelni a kertjükben vagy udvarukban. Ez egy nagyon jó ötlet, ha van hozzá megfelelő méretű kertünk. Mindazonáltal nem minden fa megfelelő jelölt a kertünk és udvarunk számára. Rengeteg olyan probléma jelentkezhet, amelyek rossz választássá avanzsálnak egy fát. Néhány fa túl erőteljes növekedést mutat, mások törékenyek, míg egyesek túl sok rovart vonzanak. Tehát, ha meg szeretnénk védeni a kertünket, akkor fontos tudnunk, hogy mely népszerű fák számítanak rossz választásnak.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Erős növekedés

Némely fa erős, gyönyörű és kitűnő árnyékot biztosít. Ugyanakkor azonban nem valók kertbe pontosan az erőteljes növekedésük miatt. A túl gyorsan növekvő fák nagyon gyorsan elfoglalhatják az egész kertünket, és valószínűleg megakadályozzák más növények növekedését. Ezért kell kétszer is megfontolnunk, mielőtt egy ilyen fát ültetnénk el. Ilyen fa például az eukaliptusz, amely egyébként nagyon népszerű növény a kivonata miatt. A fának magának egyébként erőteljes illata is van, amelyet sokan kedvelnek. De ez az egyik leggyorsabban növő fa a világon, és nagyon sok karbantartást is igényel, tehát sok időt és erőfeszítést kell, invesztáljunk a nevelésébe.

Ugyancsak problémát jelenthet a norvég juharfa, amely egyébként gyönyörű, és szinte bármilyen körülményekhez könnyen alkalmazkodik. Nagyszerű árnyékot ad a meleg napokon, de minden más növényt elpusztít maga körül. Még a kisebb fák sincsenek biztonságban tőle. Ennek oka, hogy a nagy árnyékával elvonja a napfényt a többi növénytől, a hatalmas gyökerei pedig minden tápanyagot elszívnak a talajból. Ugyanezen okokból nem ajánlott a kínai faggyúfa sem, amelynek egyébként gyönyörűek a színei ősszel. De az orosz olajfa is elszív minden tápanyagot és vizet a környező növényektől.

A páfrányfenyőt évszázadokig használták a kínai gyógyászatban. De még a mai napig is híres a széleskörű felhasználhatóságáról. Ennek ellenére ez sem a legjobb választás, ha a megfelelő fa kiválasztásáról van szó. Ennek egyik oka, hogy ez a fa nagyon magasra megnő, így a legtöbb udvar számára nem megfelelő. Továbbá a gyümölcse miatt sem túl jó választás ez a fa, ugyanis az sokszor a földre esik, és nagy koszt hagy maga után a kocsifelhajtókon és teraszokon.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Rovarprobléma

Vannak fák, amelyek gyönyörűek, és az egész udvarunkat sem árnyékolják le. Sokan azt gondolnák, hogy ez elég is ahhoz, hogy egy fa tökéletes legyen a számunkra. De mielőtt végleg letennénk a voksunkat egy fa mellett, érdemes megbizonyosodni afelől, hogy nem ismertek-e a rovarvonzásukról. Ilyen ugyanis például az eperfa, amely egy erős, stabil fa, melyet nagyon sokan szeretnének magukénak tudni. De nagyon sok pollent termelnek, amely nagyszámú kártevőt vonz. Ugyancsak sok rovart vonz a hársfa is, melyet leginkább a levéltetvek támadnak.

A karakterisztikus megjelenése miatt nagyon népszerű fa a jegenyenyárfa, amely gyorsan nő anélkül, hogy zsúfolttá tenné a kertünket. Viszont nagyon sok rovart vonz, és sok betegségre fogékony, melyek következtében hamar el is pusztulhat.

A lepényfa is sokaknak tűnik jó választásnak, pedig sokszor támadják meg a mézsáskák, melyek könnyen tönkretehetik a fát. Így ez sem feltétlenül a legjobb választás. Érdemes tehát inkább olyan fákat keresnünk a kertünkbe, amelyek nem túl attraktívak a rovarok számára, és nem is nőnek akkorára, hogy túlzsúfolttá tegyék az udvarunkat, vagy elvegyék a többi növényünk életterét.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.