A beltéri kertészkedés alapjai

A tavasz és a nyár egyértelműen a kertészkedés évszakai. Mindenfelé kertészkedésről szóló tanácsokat olvashatunk, láthatunk, nem beszélve a gyönyörűbbnél gyönyörűbb kertekről, és azok virágairól vagy terméseiről. Azonban nem rendelkezik mindenki kerttel vagy udvarral, ahol kedvére kertészkedhetne. Jó hír azonban, hogy nekik sem kell lemondaniuk teljesen a kertészkedés örömeiről. Bár természetesen nem fognak tudni óriási kerteket kiépíteni, mégis létre tudnak hozni egy kisebb fűszerkertet vagy zöldségkertet akár bent az otthonukban is.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Aki csak beltérrel rendelkezik, az természetesen nem fog tudni a szó szoros értelemben kertészkedni. De ők is ültethetnek fűszernövényeket, esetleg mini salátákat, zöldségeket, sőt akár még a koktélparadicsommal is meg lehet próbálkozni. De ne feledkezzünk meg a gyógynövényekről sem, hiszen ezek is hasznos és szép kiegészítői lehetnek az otthonunknak. Természetesen ott vannak a szobanövények is, amelyeknek igen széles palettájáról válogathatunk, ám itt már talán nem éppen a kertészkedés témájáról beszélünk.

Ha valaki úgy dönt, hogy fűszernövényeket, gyógynövényeket vagy mini zöldségféléket fog termeszteni, akkor minden esetben tudakozódnia kell először. Meg kell tudnia, hogy melyik növénynek milyen klíma, víz- és fénymennyiség felel meg, hiszen ezek nagyja része adott a lakásunk adottságaiból kifolyólag. Nem éri hát meg olyan növénnyel próbálkozni, amelyikről már első látásra is feltűnik, hogy valószínűleg nem maradna meg a lakásunkban. Továbbá el kell terveznünk, hogy mégis hol és hogyan kapnának helyet a növényeink, hiszen ez sem mindegy annak a szempontjából, hogy mi kerül majd termesztésre. Ha csak egy ablakpárkányt tudunk felszabadítani, akkor lényegesen kevesebb lesz a mozgásterünk, ami a növényeket illeti. Érdemes azonban tudni, hogy kertészkedni bármelyik szobában lehet, tehát ne csak a konyhában és az előszobában gondolkozzunk, ha a cserepek elhelyezéséről beszélünk!

Amikor kiválasztjuk a növényeket, érdemes azon is elgondolkodni, hogy mégis milyen ételeket szoktunk főzni, vagy hogy egyébként is mire szeretnénk felhasználni majd őket, hiszen ez sok mindent be fog határolni.

Végezetül pedig sose csüggedjünk! Előfordulhat ugyanis, hogy egyes növények nem fogják szeretni az otthonunkat vagy annak a klímáját. Ekkor azonban nem szabad feladni, érdemes más növényekkel próbálkozni. Végül úgyis kialakul majd a mi kis konyhakertünk, amelyben a számunkra legideálisabb növények fogják a termésüket és a virágaikat hozni.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.