A legismertebb sötét héjú gyümölcs

A címből talán nem találták ki, de a mai bejegyzésben a padlizsánról lesz szó. Ez a hosszúkás, sötét héjú gyümölcs (igen, rendszertanilag a gyümölcsök közé sorolják, még ha ez meglepő is esetleg) elég ismert hazánkban is.

A ma elterjedt fajták viszonylag kevés magot tartalmaznak már és nem is olyan keserűek, nyersen mégsem szabad fogyasztani, hiszen a benne lévő szolanin gyomor és bélbántalmakat okozhat. Ettől függetlenül azért még felhasználható, erre a cikk végén egy recepttel tanácsot is adunk.

padlizsán, kertépítés, kertépítés Budapest

Nem olyan egyszerű felismerni, hogy mikor elég érett a padlizsán. Alapvetően júliusban és augusztusban kezd el beérni. Ilyenkor már kicsit felpuhul így a héja benyomhatóvá válik. Ha a gyümölcs színe kicsit zöldes, az rosszat jelent, hiszen ilyenkor a már említett szolaninból túl sokat tartalmaz.

Ha szerencsénk van és az időjárás megfelelő, akkor akár egészen szeptember közepéig új gyümölcsöket tudunk leszedni. A padlizsánt célszerű késsel vagy ollóval levágni, hogy ne sérüljön meg a növény.

padlizsán, kertöntözés, kertöntözés Budapest

És akkor jöjjön az ígért recept.

Padlizsánkrém

Hozzávalók:

 • 360 g kisült padlizsán húsa
 • 2 nagy csipet só
 • feketebors (őrölt)
 • 0.5 fej lilahagyma
 • 3 gerezd fokhagyma
 • 100 g majonéz

Elkészítés

 1. Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C-on légkeverés nélkül kb. 50 perc alatt átsütjük őket.
 2. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.
 3. Ha a padlizsánok kisültek, a belüket egy króm kanállal kikaparjuk, króm villával összetörjük. FONTOS! Króm evőeszközzel dolgozhatunk, de az alumínium evőeszköztől befeketedik a padlizsán.
 4. Végül sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát, majonézt, és villával összekavarjuk.
 5. 1 napig hűtőben érleljük, majd pirítóssal fogyasztjuk.

padlizsánkrém, kerttervezés, kerttervezés Budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.