A kertünk néhány bosszantó lakója

Minden kertész igyekszik megfelelően óvni a növényeit, azonban sajnos lehetnek a kertnek olyan bosszantó lakói, akik ellenünk dolgoznak. Nézzünk meg néhányat közülük és hogy hogyan védhetjük meg kedvenc növényeinket tőlük.

Levéltetű

A levéltetűnek számos alfaja létezik, amelyek többnyire tavasztól az ősz végéig vannak jelen. A téli időszakban általában a fák kérgei alatt telelnek át. Hatásukra a növények elkezdenek deformálódni és mivel megrágcsálják a leveleket, ezért zavarok keletkezhetnek a növényeink tápellátásában is.

A levéltetvek megjelenése megelőzhető, hogy kiegyensúlyozottan tápláljuk a növényeinket. Szintén segítségünkre lehetnek a katicabogarak, darazsak, fülbemászók és a pókok is, ugyanis ők előszeretettel fogyasztják a levéltetveket. Az is segíthet, ha a már fertőzött leveleket levágjuk, illetve magát a növényt egy erős vízsugárral megfürdetjük. Vannak növényfajták (pl. sakantyúka), amelyen nagyon vonzák a levéltetveket. Az is jó megoldás lehet, hogy ültetünk 1-1 ilyet az ágyásokba és amikor ellepték őket a tetvek, egyszerűen kihúzzuk őket.

leveltetu-kertontozes-Budapest

Vakond

A vakondok általában azokat a területeket szeretik, amelyekben sok talajlakó élőlény van. Leginkább a földigilisztákat kedvelik, de megesznek számos egyéb élőlényt is. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a vakond alapvetően nem egy kártevő, hanem igazából egy nagyon hasznos állat, sajnos azonban a munkássága során kárt is okoz, éppen ezért nem szeretik sokan. Számos házi praktika foglalkozik azzal, hogyan lehet eljeszteni a vakondokat, mi most csak egyet említenénk meg. Az egyik legegyszerűbb zajkeltő megoldás, ha a járatába leszúrunk egy üres, vékony szájú üveget, amely szélfújás esetén a vakond számára kellemetlen huhogó hangot fog előidézni.

vakond-kertepites-Budapest

Csigák

Sajnos a csigák is károsak a növényeink számmára, mivel előszeretettel fogyasztják a csírákat és a növényeket. Védekezésre itt is több lehetőségünk van, az egyik ilyen például néhány felfordított és kitámasztott cserép, mivel ezek alá szíesen másznak be napközbe és így összeszedhetjük őket.

meztelen-csiga-kerttervezes-Budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.