A gyeptégla telepítése és annak előnyei és hátrányai

Sajnos idén is többen szembesülhettek már azzal, hogy a tavalyi fű már eléggé megritkult a kertben és egyre inkább csak sarat találunk a helyén, mint a megszokott gyönyörű pázsitot.

Ha Ön is erre a problémára keres egy gyors és hatékony megoldást, akkor Önnek gyeptéglára vagy gyepszőnyegre van szüksége. Az, hogy konkrétan melyiket érdemes a kettő közül választania leginkább a terület nagyságától és alakjától függ, mivel jelentős különbség nincs a kettő között, hiszen a gyepszőnyeg is gyeptégla valójában csak legújabban a kertészetek előálltak a 40×40 vagy 50×50 cm-es gyeptéglák helyett a szőnyegszerű 40×250 cm-es gyepszőnyeggel, amelyet viszonylag egyszerűen teríthetünk le.

gyeptégla, kerttervezés Budapest

A gyeptéglát akár egész évben lehet telepíteni, azonban fontos szem előtt tartani bizonyos dolgokat, amelyek akár meg is hiúsíthatják a kívánt eredményeket. Tavasszal például tökéletes a művelet végrehajtására, azonban figyeljünk arra, hogy ha nincs elegendő csapadék, akkor öntöznünk kell majd. A nyár is megfelelő időpont lehet, de ilyenkor a hőség miatt akár naponta 4-5 alkalommal is öntöznünk kell majd, ami egy automata öntözőrendszer hiánya esetén elég komoly munkát jelenthet, továbbá akár többletköltséget is. Az ősz megint egy kiváló időszak, talán még a tavasznál is alkalmasabb. A téli lerakásról sem kell lemondanunk, azonban arra mindenképpen figyeljünk, hogy ha a hőmérséklet 5 fok alá esik, akkor nem szabad lerakni a gyeptéglákat.

gyeptégla, kertöntözés Budapest.jpg

A gyeptégla előnye a gyepszőnyeggel szemben talán csak annyi, hogy kisebb kertekben is jól használható a kisebb mérete miatt. A nagyobb egybefüggő zöld felületek esetében már egyértelműen a gyepszőnyeget érdemes választani, de arról se feledkezzünk meg, hogy ennek a lerakásához 1 ember nem lesz elegendő.

Ha a gyeptégla mellett döntünk, akkor ne feledkezzünk meg a vakondhálóról sem, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetjük a gyepet ért káros hatásokat.

gyepszőnyeg, kertépítés Budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.