A gyepszellőztetés jelentősége

Továbbra is a gyepnél maradunk, ezúttal egy a gyep számára rendkívül fontos dologról lesz szó, ami nem más, mint a gyepszellőztetés.

gyepszellozteto

A gyep megfelelő fejlődéséhez ideális körülményeket kell teremteni. Ahogy korábban láttuk, ehhez hozzátartozik a műtrágyázás, a rendszeres fűnyírás, illetve a jelen cikkben bemutatott gyepszellőztetés.

A gyep között az idők során kialakul egy filcrétegnek nevezett réteg, amely az elhalt növényi részekből és mohából áll össze. A gyep érdekében ezt a réteget meg kell szüntetnünk, mivel megakadályozza, hogy a gyep hozzájusson a szükséges mennyiségű vízhez és tápanyagokhoz. Erre a célra szolgál a gyepszellőztetés.

gyepszellozteto2

A folyamatra főleg a tavaszi időszakban van szükség, mivel az őszi és téli időszakban az átlagosnál több fűszál hal el, illetve jobban megerősödnek a gyomok is. A tavaszi mellett célszerű még egy őszi gyepszellőztetést is elvégezni.

A különböző késes szellőztetők ezt a már említett filcréteget távolítják el, illetve a különböző gyomokat, sőt még levegőt is juttatnak a földbe, amely elősegíti a gyep növekedését, éppen ezért célszerű az ilyen késes gyepszellőztető vásárlása mellett dönteni.

A gyepszellőztetést lehetőleg közepesen száraz talajon és fűnyírás után végezzük el, így megkímélhetjük az egészséges fűszálak többségét. A folyamatot követően lehet,, hogy kétségbeejtő látvány tárul majd elénk, azonban nem kell megijedni, teljesen normális, hogy ilyenkor ritkábbnak tűnik a gyepünk. A munka befejeztével ne feledkezzünk meg a műtrágyázásról és az öntözésről sem.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.