A füvesítés leggyakoribb hibái

A füvesítés nem annyira nehéz, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ettől függetlenül azért a füvesítést is lehet rosszul csinálni. Szükségünk lesz a megfelelő szerszámokra, alapanyagra és persze nem szabad idő előtt feladnunk. Ha ez mind megvan, akkor jó eséllyel pár hónap múlva már egy gyönyörűen füvesített pázsiton heverésszünk. Az alábbiakban összeszedtünk néhány gyakori hibát, amelyet el szoktak követni a füvesítés során:

1. Nem használunk gyomirtót a füvesítés előtt

füvesítés, füvesítés Budapest, füvesítés árak, kertépítés, kertépítés árak

Ha gyomos a terület, amelyet kiszemeltünk a füvesítésre, akkor mindenképpen szükséges lesz a füvesítés előtt egy gyomirtásra is. A gyomirtók általában 10-12 nap alatt fejtik ki a hatásukat. Bizonyos nehezen kiirtható gyomok esetében előfordulhat az is, hogy ezt a folyamatot meg kell ismételnünk. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a füvesített területet idővel el fogják lepni a gyomok.

2. Nem megfelelő vastagágú a talaj

füvesítés, füvesítés budapest, füvesítés árak, kertépítő, kertépítő Budapest

A gyep optimális fejlődéséhez a füvesíteni kívánt terülten legalább 10-15 centiméternyi termőréteg szükséges. A talaj vastagsága azért fontos, mert a talaj fogja raktározni a különböző tápanyagokat és a vizet, amelyre nagy szüksége lesz a friss gyepünknek. Ha esetleg vékony lenne, akkor ha nem szeretnénk, hogy kiszáradjon a gyepünk, akkor gyakrabban kell majd öntöznünk és műtrágyáznunk.

3. Rossz tereprendezés

A füvesítés előtt az is fontos lehet, hogy szépen elegyengessük a földet, hogy ne legyenek nagyobb szintkülönbségek.

4. Nem megfelelően előkészített talaj

füvesítés, füvesítés budapest, füvesítés árak, kerttervezés, kerttervezés Budapest

Mielőtt belefognánk a füvesítésbe, célszerű a talajt egy kicsit fellazítanunk legalább 10 cm mélyen. Ez segít a talajnak is, hogy könnyebben felvegye a tápanyagokat és a vizet, sőt a füvesítést követően a gyep is könnyebben fog tudni gyökereket ereszteni.

5. Nem egyenletesen kiszórt fűmag

füvesítés, füvesítés budapest, füvesítés árak, kerttervezés, kertépítés, kertöntözés

Ha kevés fűmagot szórunk ki a füvesítés során, akkor ismét előjöhetnek a gyomok, ha pedig túl sokat, akkor nagyon sűrűn fog kikelni és a levegő nem fogja tudni átjárni, valamint nekünk is nehezebb dolgunk lesz a fűnyírás során. Általában a 30-50 gramm/m2 mennyiség szokott elegendő lenni.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.